Over

Stephan Brenninkmeijer

Brenninkmeijer werd geboren op Kasteel Doorwerth waar zijn ouders restaurateurs waren van het in het kasteel gevestigde restaurant "Beaulieu". Hij bracht zijn latere jeugd door in Apeldoorn en werkte in die periode als operateur in meerdere bioscopen. Na de middelbare school studeerde hij in Heerlen informatica en volgde opleidingen binnen het bedrijf Philips.

Van 1988 tot 1992 studeerde Brenninkmeijer aan de Nederlandse Film en Televisie Academie, richting regie fictie en montage. Hij studeerde af met de korte thriller "Rerun". Deze werd door de VARA aangekocht en uitgezonden.

In 1992-1993 monteerde hij de serie Pleidooi. Deze serie ontving het Gouden Kalf voor beste televisiedrama en de Zilveren Nipkowschijf. Vanaf 1994 werkt hij als regisseur voor televisie aan series zoals 12 steden, 13 ongelukken, Voor hete vuren, Westenwind, Blauw blauw, 't Zal je gebeuren... en Echt waar. In 2000 schreef en regisseerde Brenninkmeijer de telefilm De Stilte van het Naderen. Deze won op het ICVM festival in Atlanta, USA de "Golden Crown award" voor beste internationale film.

In 2002 schreef, produceerde en regisseerde Brenninkmeijer de bioscoopfilm Swingers. De film kreeg een kleine bioscoopuitbreng in Nederland en België maar werd later door meer belangstelling uit het buitenland internationaal verkocht. Zo trok de film op de Duitse televisiezender ZDF bijna 3 miljoen kijkers.

In 2007 produceerde en regisseerde Brenninkmeijer voor de opening van de Betuweroute gemaakte The Italian Connection.

In 2011 schrijft, produceert en regisseert Brenninkmeijer de psychologische thriller Caged.

In 2012 voert hij de regie over de gelegenheidsformatie IO Filmproducties dat meedoet aan de Entertainment Experience, een project met Paul Verhoeven als boegbeeld en winnaar van een Internationale Emmy Award. In tegenstelling tot "Steekspel" krijgt "Lotgenoten" bij Jochems Theaters een officiële release in de bioscoop.

In 2017 wint Brenninkmeijer met de korte film "Resolve" de prijs voor beste film en beste regie bij het 48 hour film festival te Eindhoven.

In 2018 regisseert Brenninkmeijer in opdracht van Hewlett Packard de korte film "Sh!ft" die zijn première beleeft op het Cannes Filmfestival in het Masters of Short segment.